Hoe ontstaat een thermische breuk, hoe kan je ze herkennen en is een thermische glasbreuk gevaarlijk? We zetten het hier allemaal op een rijtje.
Minder fijn zijn de thermische breuken die de (nog) laagstaande zon en haar hogere intensiteit kunnen veroorzaken. Zo zien we traditioneel in de maand april een sterke toename in het aantal hiervan.
In ‘t kort: een thermische breuk is een barst of spanningsbreuk die ontstaat door te sterke temperatuurverschillen tussen verschillende delen van het glasoppervlak.
Glas is een materiaal dat uitzet en krimpt bij blootstelling aan warmte en koude. Dit vormt geen probleem als de temperatuurstijging gelijkmatig over de volledige beglazing verloopt. Wanneer er maar een deel van het glas wordt verwarmd en een ander deel koel blijft, ontstaan er trekspanningen.
Als de temperatuurverschillen tussen die twee zones te sterk zijn (30 à 40 graden bij ongehard glas), wordt de spanning in het glas te groot. Dit kan leiden tot het barsten of breken van het glas.
Dit fenomeen kan optreden wanneer er bijvoorbeeld een slagschaduw is of wanneer een rolluik of zonwering slechts een deel van het raam bedekt. Maar ook donkere voorwerpen die warmte aantrekken, zoals meubels of apparaten, kunnen een ongelijke opwarming van het glas veroorzaken als ze te dicht tegen het raam staan. Om een thermische breuk te voorkomen plaats je voorwerpen best ver genoeg van het glas.
Een thermische breuk herken je altijd aan 2 elementen:
We kunnen 3 soorten thermische breuken onderscheiden:
Kindjes in de buurt of voel je je toch niet helemaal veilig door de barst in je raam? Je kan de breuk steeds afdekken met een doorschijnende en stevige PVB folie, in afwachting van het definitieve herstel.
De breuk zelf kan je niet meer repareren, het glas wordt daarom altijd vervangen. Dat kan netjes in je bestaande raamkader: het gebroken glas wordt uit het kader gehaald en vervangen door nieuw glas. Snel, en zonder breekwerken.
Geef je glasschade aan bij je verzekering, zij zorgen voor de vergoeding van de glasvervanging.