Door een te groot warmteverschil in je glas kan het breken. Dit type breuk noemen we een thermische breuk. Is je glas gebroken door de warmte? Dan laat je het glas best vervangen.
Vragen? Contacteer onsIs je glas gebroken door de warmte? Kan gebeuren! Zeker in de lentemaanden, wanneer de zon nog laag zit, maar wel al voldoende warmte geeft.
Op zich is een thermische glasbreuk niet gevaarlijk: het glas zal niet zomaar uit je raam vallen. Je laat je glas wel best vervangen: het kan op termijn verder scheuren en door de breuk komt er ook vuil en vocht in het glas.
Het goede nieuws is dat het vervangen van een raam met thermische breuk gedekt wordt door je verzekering. Geef de breuk dus zeker aan bij je verzekering en bezorg hen een offerte voor de glasvervanging.
Voel je je toch niet helemaal veilig? Dan kan je het glas tijdelijk (laten) beveiligen met een doorzichtige folie.
Contacteer onsDe breuklijn van een thermische breuk ontstaat altijd aan de glasrand. Kenmerkend is dat de breuk altijd loodrecht op de glasrand staat.
We kunnen thermische breuken onderverdelen in 3 soorten:
Een normale thermische breuk start loodrecht op de glasrand en loopt daarna in een grillige vorm verder.
Een palmvormige thermische breuk begint als een normale thermische breuk, loodrecht op de glasrand en vertoont daarna een palmvormige uitwaaiering.
Ook een lijnvormige thermische breuk start loodrecht op de glasrand en loopt daarna, meestal horizontaal, langs de grens tussen de koude en warme zone.
Een raam met een thermische breuk kan je niet meer repareren. Herstelpogingen met bijvoorbeeld hars leveren zelden een mooi resultaat op: je blijft de glasschade zien.
Ook je isolatiewaarde zakt drastisch doordat het isolerend gas van tussen je dubbel glas ontsnapt langs de breuk. Dit verlies in U-waarde kan niet hersteld worden.
Je laat het glas daarom altijd volledig vervangen. Dit kan gelukkig snel en zonder ingrijpende werken: het glas wordt uit het profiel gehaald en vlot vervangen door nieuw glas.
Glasbreuk, en dus ook een thermische glasbreuk, kan je inbrengen bij je verzekering. Ook schade aan andere objecten veroorzaakt door glasscherven wordt vergoed door je brandverzekering.
Om zeker te zijn welk soort glasschade er wel of niet gedekt wordt door je verzekering (en of er een franchise is), check je best even je polis of neem je contact op met je makelaar, zij kunnen je hier meer info over bezorgen.