Condens op je ramen, is dat normaal?

Ja en nee…

In veel gevallen is condens op je ramen normaal en niets om je zorgen over te maken. In andere gevallen wijst condens erop dat je woning niet genoeg geïsoleerd en/of geventileerd is, of dat je glas onherstelbaar beschadigd is. We lijsten hieronder de verschillende soorten condens op, en geven je tips over hoe je condens in bepaalde gevallen kan aanpakken.

1. Condens op de buitenruit, da’s perfect normaal

Condensatie op de buitenkant van het glas is niets om je zorgen over te maken. Je mag het fenomeen zelfs zien als bewijs dat het hoogrendementsglas doet wat er van verlangd wordt: isoleren.

Condensatie op de buitenruit van het glas is een verschijnsel dat je vaak ‘s nachts of in de vroege ochtend ziet: bij isolerend glas wordt het buitenblad van je raam minder snel opgewarmd door de warmte in huis, waardoor de temperatuur van het buitenste blad een stuk lager ligt.

Wanneer het ‘s ochtends buiten opwarmt zal de temperatuur van de buitenruit lager liggen dan de buitentemperatuur. Is de temperatuur van het buitenste glasoppervlak ook lager dan het dauwpunt, dan zal de warmte neerslaan op het glas en zal er condens verschijnen.

De condens trekt weg naarmate het glas opwarmt door de zon of omgevingstemperatuur. Blijft de condens een hele dag zichtbaar? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en neem je best contact met ons op.

Hoe lager de isolatiewaarde van je glas, hoe meer kans op condensvorming, vooral in tussenseizoenen wanneer er een hogere vochtigheid is.

2. Condens op de binnenruit: geen schade, maar wel aan te pakken

Is er damp aan de binnenzijde van het raam? Dan is een te hoge vochtigheid, of slecht isolerend glas waarschijnlijk de oorzaak.

Hoe slechter isolerend het glas, hoe kouder het binnenblad, hoe sneller er condensvorming langs binnen zal zijn. Zeker in een woning met enkel glas kan je al snel last hebben van condens. De oplossing hiervoor is de woning beter isoleren, zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van hoogrendementsglas, en voldoende ventileren.

Bij plaatsing van hoogrendementsglas is het belangrijk om ook de gepaste ventilatie(roosters) te voorzien zodat je condensatie op ramen en muren kan vermijden. Dit kan anders zorgen voor vochtproblemen en schimmel in huis: condens zal steeds neerslaan op het koudste oppervlak. Condensatie op het glas is geen glasschade of technische fout.

3. Condens tussen de glasbladen: laat je glas vervangen

Bij condens tussen de glasbladen van dubbel of driedubbel glas is er wel sprake van schade: in dit geval is de dichting van het glas niet meer hermetisch afgesloten.

Het lek in de afdichting van je glas kan onder andere veroorzaakt worden door een fabricagefout of ouderdom. Maar ook een slechte afwatering of slechte ventilatie in je raamkader, of de blootstelling van de dichtingen van het glas aan UV licht kunnen voor een snellere slijtage zorgen.

Dat is ook de reden waarom we dit fenomeen vaker zien bij dakbeglazingen: deze zijn meer onderhevig aan de weersomstandigheden. Ook extreme omgevingen zoals sauna’s, zwembaden en blootstelling aan zoute zeelucht kunnen voor de slijtage van de dichtingen versnellen.

Doordat het glas lek is, kan het isolerend gas of de lucht (bij oudere ramen) van tussen de glasbladen ontsnappen. Hierdoor kan er vocht en vuil naar binnen en verliest het glas ook zijn isolatiewaarde.

Deze schade kan zich op termijn ook uiten als een witte waas tussen het glas of vuil tussen de glasbladen. Het glas wordt dan ondoorzichtig. Een gecondenseerde beglazing kan niet meer hersteld worden.

Wat kan je dan wel doen?

Gecondenseerd glas wordt steeds volledig vervangen. En, in veel gevallen wordt dergelijke glasschade gedekt door je verzekering. Wel check je best even je polis om te zien of jouw verzekering deze schade zeker dekt, en wat de voorwaarden zijn.

Wij bezorgen je graag een gedetailleerd bestek, en komen je glas netjes vervangen, volgens de regels van de kunst! Zo kan jij in geen tijd weer genieten van extra daglicht en het uitzicht!