Stijgende energiekosten drukken deze winter

Wil je een grote impact maken op je energiefactuur? Bekijk hieronder welke energiebesparende maatregelen je kan nemen voor je woning.

Koning Winter staat voor de deur.

In normale omstandigheden hoef je dit niet te voelen in je woning en je portefeuille. In de huidige situatie wordt het echter moeilijk om te ontsnappen aan de prijsstijgingen op je energiefactuur. De gas- en stroomprijzen schieten de hoogte in.

Maar geen nood, je leest hier enkele tips om je energiekosten te drukken.

Isoleren, isoleren (wie zijn best doet zal ervan profiteren)

Door je woning beter te isoleren, vermijd je dat er warmte verloren gaat. Hierdoor bespaar je heel wat op je energiefactuur. Dit zijn de interessantste onderdelen van je woning om te isoleren:

Dak

De meeste warmte in huis gaat verloren langs het dak.

Je kan dus maar beter nagaan of je dak voldoende geïsoleerd is. Als je je zolder niet gebruikt, volstaat het vaak om de vloer ervan te isoleren.

Door je dak te isoleren kan je volgens Milieu Centraal jaarlijks tussen de 620€ (rijwoning) en 1300€ (vrijstaande woning) besparen op energie.

Beglazing

Sinds 2020 is dubbele beglazing verplicht in de woongedeeltes: leefruimte, keuken, slaapkamers, badkamer. Vanaf 2023 kan een woning zelfs ongeschikt verklaard worden als er dubbel glas ontbreekt in deze ruimtes.

Langs je oud enkel of dubbel glas gaat er ook heel wat warmte verloren. Na het dak is het de grootste oorzaak van energieverlies. Het upgraden van je oud glas naar hoogrendementsglas geeft maar liefst 5 graden verschil op het binnenste glas van je raam.

Laat de enkele of dubbele beglazing in je woning dus best zo snel mogelijk vervangen. Je isoleert bovendien wel 6 keer beter met hoogrendementsglas!

Wist je dat je je raamkader bovendien meestal kan behouden? Op die manier moeten er geen ingrijpende kap- en breekwerken gebeuren. Zo kan je sneller genieten van je beter geïsoleerde woning, zonder poetswerk.

Ben je niet zeker of jouw beglazing aan vervanging toe is? Neem vandaag nog contact op met Weemaes, onze specialisten geven je graag advies!

Muren

Ook door de muren van je woning beter te isoleren kan je tot wel €960 per jaar besparen.

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen met behulp van een warmtepomp kan een interessante optie zijn voor de warmtebesparing in je woning.

Je hebt hier de keuze tussen een grondwarmtepomp en een luchtwarmtepomp (bij deze laatste ligt het rendement wel iets lager). Qua verbruik ben je bij beide types goed af, zeker in combinatie met zonnepanelen.
Let wel, een warmtepomp installeren in een bestaande woning doe je best in het kader van een renovatie, en ook de warmtepomp op zich vormt een vrij grote investering (€15000 tot €20000).

Om te weten wat de beste energiebesparende maatregelen zijn voor je woning, kan je ook altijd contact opnemen met een energiecoach voor bespaaradvies op maat.

Je energiecontract evalueren brengt op

De snelste en minst ingrijpende manier om te besparen op je energiefactuur is het herbekijken van je huidige energiecontract.

Via de Creg-scan kan je in een oogopslag zien of je een duur of goedkoop contract hebt. Zit je met een duur contract? Dan kan je met de V-test van de Vreg (Vlaanderen) of de test van brugel (Brussel) een goedkoper contract zoeken bij een andere leverancier. Bekijk ook steeds of je beter een vast of een variabel contract neemt.

Het kan ook nog steeds interessant zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten via een groepsaankoop. Vergelijk wel steeds het voorstel met de andere energieprijzen op de markt. Let ook op, een groepsaankoop-contract geldt maar een jaar, daarna bekijk je best of het verlengingsaanbod nog steeds het voordeligste is.

De energieprijzen gaan jammer genoeg overal de lucht in. Bijgevolg zal je misschien niet veel verschil kunnen maken door een nieuw energiecontract aan te gaan (afhankelijk van je huidig contract). In dat geval is het interessanter te investeren in energiebesparende maatregelen en zo je verbruik te drukken.

De stijgende energieprijzen zorgen er ook voor dat het rendement op de energiebesparende maatregelen in je woning nog verder zal toenemen. Je kan in bepaalde gevallen ook nog steeds aanspraak maken op premies, ook voor het vervangen van je glas!

Je oud enkel of dubbel glas laten vervangen door hoogrendementsglas?

Ontvang je gratis offerte
Bel ons gratis:

Hoe maken wij het verschil?

Glas vervangen in bestaande raamkaders
Geen kap- of breekwerk
Een investering die rendeert
Klantenscore van 4.9/5

Gerelateerde blogposts