Thermische breuk in glas: hoe ontstaat het en hoe kan je het voorkomen?

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent mooi weer en vooral meer zon. Heerlijk, toch?

Minder heerlijk is het als de combinatie van de (nog) laagstaande zon en haar hogere intensiteit voor thermische breuken zorgt. Zo zien we traditioneel in de maand april een sterke toename in het aantal hiervan.

Wat is een thermische glasbreuk?

Wat is dat nu eigenlijk, een thermische breuk in je glas?

In ‘t kort: een thermische breuk is een barst of breuk die ontstaat door te sterke temperatuurverschillen tussen verschillende delen van het glasoppervlak.

Glas is een materiaal dat uitzet en krimpt bij blootstelling aan warmte en koude. Dit vormt geen probleem als de temperatuurstijging gelijkmatig over de volledige beglazing verloopt. Wanneer er maar een deel van het glas wordt verwarmd en een ander deel koel blijft, ontstaan er trekspanningen.

Als de temperatuurverschillen tussen die twee zones te sterk zijn (30 à 40 graden bij ongehard glas), wordt de spanning in het glas te groot. Dit kan leiden tot het barsten of breken van het glas.

Dit fenomeen kan optreden wanneer er bijvoorbeeld een slagschaduw is of wanneer een rolluik of zonwering slechts een deel van het raam bedekt. Maar ook donkere voorwerpen die warmte aantrekken, zoals meubels of apparaten, kunnen een ongelijke opwarming van het glas veroorzaken.

Hoe kan je een thermische breuk herkennen?

Een thermische breuk herken je altijd aan 2 elementen:

  • De barst start altijd loodrecht op de rand van het glas. Het loodrechte startpunt is soms niet zichtbaar omdat het weggestoken zit achter de glaslatten. Door de latten weg te halen kan je gemakkelijk nagaan of het over een thermische breuk gaat.
  • Een thermische breuk heeft, na het loodrechte begin, vaak een grillige vorm die zich in verschillende richtingen kronkelt of splitst.

We kunnen 3 soorten thermische breuken onderscheiden:

  • normale thermische breuken,
  • thermische palmbreuken en
  • lijnvormige thermische breuken.

Kan je een thermische breuk voorkomen?

In bepaalde gevallen wel! De belangrijkste actie hier is het vermijden van grote temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Zo vermijd je best zo veel mogelijk deze situaties:

  • Donkere voorwerpen voor of achter een deel van het glas: deze absorberen meer warmte dan lichtere objecten en zullen er voor zorgen dat het glas sterker opwarmt daar waar het voorwerp zich bevindt.
  • Een gedeeltelijke afdekking van het glas (bijvoorbeeld het half laten zakken van je rolluiken of zonwering): dit creëert een koud en een warm vlak, wat kan leiden tot een lijnvormige thermische breuk daar waar de twee vlakken samenkomen.
  • Verwarmingselementen of barbecues die te dicht bij het glas staan: de opwarming van het glas is hier heel lokaal, het ideale recept voor een thermische breuk!

Toch een thermische glasbreuk?

Hoewel een thermische breuk op zich niet gevaarlijk is, kunnen er wel consequenties aan verbonden zijn: op termijn kan er vuil en vocht via de breuk naar binnen komen en kan je raam dus condenseren. Bovendien gaat de isolatiewaarde van het raam dan ook verloren. Je laat het daarom best vervangen.

Een thermische breuk valt onder je brandpolis en kan je dus perfect aangeven bij je verzekering.

Krijg hier je bestek voor het vervangen van je raam na thermische breuk:

Ontvang je offerte

Hoe maken wij het verschil?

Snelle herstelling in heel België
Geen administratieve rompslomp
Online opvolging van je dossier via track & trace
Klantenscore van 4.88/5

Gerelateerde blogposts