Vinden we sporen van asbest terug in het kitwerk van je ramen? Geen zorgen! Onze techniekers verwijderen alles op een veilige manier bij het vervangen van je glas. Ontdek hieronder onze aanpak.
Mastikeren is een ambachtelijke afwerking van glas in ramen die vroeger vaak toegepast werd. Mastiek of stopverf bestond uit o.a. krijtpoeder en lijnolie en zorgde ervoor dat het glas waterdicht afgekit was en op zijn plaats bleef zitten.
In bepaalde gevallen werd er vroeger aan mastiek asbest toegevoegd. Hoewel asbest sinds 1998 niet meer toegelaten is, bestaat de kans dat er in de beglazingskit van je ramen of deuren asbest verwerkt is als je woning voor 2001 gebouwd werd.
Omdat de concentratie asbest in mastiek zeer laag is, en hechtgebonden, is er geen direct gevaar voor jou als bewoner (zolang het materiaal onbeschadigd is).
Vragen hierover?
Contacteer onsDe concentratie asbest in mastiek is zeer laag, wat het moeilijk maakt om asbest in mastiek te herkennen.
Vaak is asbesthoudende mastiek droog en hard, met eventuele beschadigingen door uitdroging. Asbesthoudende mastiek is hechtgebonden, dit wil zeggen dat de asbestvezels stevig vast zitten in de mastiek en dat er, zolang het materiaal onbeschadigd is, geen gevaar is voor je gezondheid.
Omdat er steeds een (kleine) kans is dat de mastiek rond je glas asbesthoudend is, zal onze opmeter een staal afnemen tijdens de opmeting van je glas. Dit staal wordt onderzocht door een erkend labo.
Je ontvangt van ons steeds een update met de resultaten van deze staalname en de volgende stappen in je project.
Ontvang adviesEr zit asbest in het kitwerk rond mijn ramen, wat nu?
Is je glas afgekit met stopverf of mastiek uit de jaren ‘70, ‘80 of ‘90? Heb je het vermoeden dat er asbest aanwezig is, of heb je een asbestattest dat aantoont dat er asbestvezels in de mastiek aanwezig zijn?
Geen zorgen, zolang de stopverf niet beschadigd is, loopt je gezondheid geen risico. Wanneer jij of onze medewerkers niet zeker zijn of er asbest in je beglazingskit zit, nemen we een staal af en laten deze analyseren door een gespecialiseerd laboratorium.
Is de staalname positief? Onze teams zijn specifiek opgeleid in het verwijderen van asbesthoudende mastiek volgens de techniek van de eenvoudige handelingen. We verwijderen en voeren de asbest volledig volgens de wettelijke voorschriften af, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je veiligheid.
Hoe kan je asbest in het kitwerk rond je ramen herkennen?
Asbesthoudende mastiek is moeilijk te herkennen, omdat er vaak maar een lage concentratie asbestvezels aanwezig is en de asbestdeeltjes heel klein zijn. We zien wel dat er bij ramen uit de jaren ‘70 en ‘80 een hogere kans is om asbestvezels aan te treffen in de mastiek rondom je glas.
Om helemaal zeker te zijn nemen we steeds een staal wanneer we je glas komen opmeten. Deze staal wordt geanalyseerd door een erkend labo. Je krijgt van ons steeds een update met de resultaten van deze staalname.
Is asbest in mastiek gevaarlijk?
Bij asbesthoudende mastiek gaat het over hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels stevig vastzitten in de mastiek. Zolang er geen schade is aan het kitwerk is er geen gevaar voor je gezondheid.
Bij het vervangen van je glas is het wel belangrijk dat alle wettelijke voorschriften nageleefd worden en dat alles op een veilige manier verwijderd wordt. Zo is er geen risico voor jouw gezondheid en die van onze collega’s.
Hoe verwijderen we asbesthoudende mastiek?
Asbesthoudende mastiek verwijderen we via de techniek van de eenvoudige handelingen. We voorzien hierbij ook steeds de nodige beschermingsmaterialen, zoals wettelijk voorgeschreven. Alle afval wordt volgens de regels verpakt, meegenomen en afgevoerd.
We doen de nodige aangiftes voor het uitvoeren van de werken en voeren op regelmatige basis luchtmetingen uit om de veiligheid van de procedure te valideren.