Isolerende raamfolie of nieuw glas in je ramen, wat is de beste keuze?

Wil je graag je ramen beter isoleren, maar wil je niet je volledige ramen laten vervangen? Dan kom je al snel uit bij isolerende raamfolies of glasrenovatie. Maar welke van de twee is nu de beste optie voor jouw woning? Wij vergelijken ze hieronder voor jou!

Wat doet hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is dubbel glas waarop een isolerende coating (een dun laagje metaaloxide) is aangebracht. Ook is de spouw meestal gevuld met Argon of Krypton gas (behalve bij vacuümglas).

De isolerende coating zorgt ervoor dat de warmte veel beter binnen gehouden wordt. Het edelgas zorgt voor een lagere circulatie in de spouw tussen de twee glasbladen, waardoor warmte of kou minder doorgegeven wordt van het ene glasblad naar het andere. Beide factoren zorgen voor een lager warmteverlies en een hoger comfort.

Het glas kan in veel gevallen geplaatst worden in de bestaande raamkaders, zonder ingrijpende werken.

Wat doet isolerende raamfolie?

Een isolerende raamfolie bestaat uit gemetaliseerd polyester en wordt aan de binnenzijde van het raam geplaatst. De folie houdt net als de isolerende coating op hoogrendementsglas de warmte binnen, maar dan minder effectief.

Met een (kwaliteitsvolle) isolerende raamfolie kan je de isolatiewaarde van enkel glas van 5.8 Ug naar 3.5 Ug brengen en van 2.8 Ug naar 2.1 Ug bij dubbel glas. Dit resulteert in een lichte verbetering in warmteverlies en comfort.

Een isolerende raamfolie is een tijdelijke oplossing en handig als je niet meteen je glas kan of wil vervangen. Je laat raamfolies best door een professionele partner plaatsen.

Hoogrendementsglas en isolerende raamfolie in cijfers

Hoogrendementsglas
 • Isolatiewaarde: 1.0Ug (HR++) tot 0,45Ug (hybride vacuümglas)
 • Zontoetreding (G-waarde)*: 0.6
 • Lichttransmissie**: 80%
 • Garantie: 10 jaar (HR++) tot 20 jaar (vacuümglas)
 • Reductie UV stralen: Ja, tot 99% met gelaagd glas
 • Premie: Ja, premiebedrag afhankelijk van woonplaats
Isolerende raamfolie
 • Isolatiewaarde: 3.5Ug (enkel glas met folie) tot 2.1Ug (dubbel glas met folie)
 • Zontoetreding (G-waarde)*: 0.5
 • Lichttransmissie**: 72% (enkel glas met folie), 65% (dubbel glas met folie)
 • Garantie: 5 jaar
 • Reductie UV stralen: Ja, tot 99%
 • Premie: Neen

* De zontoetredingsfactor of g-waarde geeft aan hoeveel zonnewarmte er door het glas binnenkomt. Hoe lager de waarde, hoe lager de kans op oververhitting. We gaan steeds op zoek naar de ideale verhouding tussen zontoetreding en lichttransmissie: zo veel mogelijk lichtinval en een zo laag mogelijke opwarming.
** De lichttransmissie geeft aan welk percentage van het zonlicht er via het glas naar binnen valt.

Wat met premies?

Wanneer je je oud enkel of dubbel glas vervangt door hoogrendementsglas met een isolatiewaarde van 1.0Ug kom je in aanmerking voor een premie. Het premiebedrag hangt af van waar je woont.

Je kan op volgende sites terecht voor meer informatie over je isolatiepremie:Voor het plaatsen van een isolerende raamfolie kan je geen aanspraak maken op een premie. De isolatiewaarde die je hiermee behaalt is niet voldoende.

Glas vervangen? Ontvang je gratis offerte

Wat met erfgoed en beschermde panden?

Voor de renovatie van erfgoed zijn de regels vaak heel strikt: er mag zo weinig mogelijk afgeweken worden van het originele uitzicht van het pand. Om deze rompslomp te vermijden zou je al snel naar een isolerende raamfolie kunnen grijpen.

Dit is echter geen lange termijn oplossing: je winst in comfort en isolatie blijft klein, en ook hier moet je opletten dat het uitzicht van je woning niet verandert (denk maar aan kleurverschil of spiegeling van het glas).

Bij Weemaes kunnen we, onder andere met vacuümglas, heel wat realiseren binnen je bestaande raamkaders, zonder te raken aan de authentieke uitstraling van je pand. We zoeken steeds naar de beste en mooiste oplossing. Volledig volgens de richtlijnen van Monumentenzorg en rekening houdend met jouw comfort.

Vertel ons meer over je project

Isolerende raamfolie of hoogrendementsglas, wat is nu de beste keuze?

Als je kijkt naar energieverbruik en comfort is het snel duidelijk: door je glas te vervangen, behaal je met een minimale ingreep de grootste winst.

Raamfolie kan een interessante tijdelijke optie zijn om iets beter te isoleren omdat dit iets goedkoper is, maar weet ook dat er sterke kwaliteitsverschillen zijn tussen de verschillende isolerende folies die op de markt zijn. Dit is bij nieuw glas niet het geval.

Daarnaast is het aanbrengen van zo’n isolerende folie niet eenvoudig, en vallen onregelmatigheden al snel op. Ook kan zo’n folie bij foute plaatsing loskomen of slijtage vertonen.

Voor de beste thermische isolatie is superisolerend glas een veel betere keuze dan een isolerende raamfolie.

Ontvang advies over hoogrendementsglas